O nas


Green Way

Międzynarodwa sieć barów i restauracji wegańskich i wegetariańskich Green Way realizuje – łącząc cele gospodarcze ze społecznymi - kilka najbardziej wiodących idei współczesnej Cywilizacji Zdrowia.


Główne z tych idei to:


• zrównoważony rozwój, to jest taki, w którym potrzeby obecnego pokolenia mogą być zaspokojone bez umniejszania szans przyszłych pokoleń na ich zaspokojenie

• rolnictwo ekologiczne, alternatywny dla rolnictwa konwencjonalnego system gospodarowania, który poprzez stosowanie środków naturalnych, nieprzetworzonych technologicznie pozwala produkować żywność ekologiczną

• fair trade, będący światową manifestacją idei, iż człowiek jest ważniejszy od zysku

• naukowemu zmierzaniu do definiowania i lansowania diety idealnej dla człowieka, czyli osiągniecia ostatecznego celu dietetyki

• pełnego zaspokojenia ludzkiej potrzeby doznawania przyjemności z jedzenia

Twórcy i liderzy

Małgorzata Główczewska-Chudzik

Małgorzata Główczewska-Chudzik, projektantka kultury awangardowej, twórczyni kulinarna i dietetyk, kreatorka kuchni Green Way.

Jest ona przekonana, że pełnowartościowa kuchnia roślinna nie tylko może być dużo smaczniejsza od kuchni tradycyjnej, ale także bardziej odpowiada prozdrowotnemu i proekologicznemu duchowi naszych czasów. W projektowaniu potraw sieci, łączy ona w sobie w jedną niepowtarzalną całość dotychczasowy dorobek kulinarny wielu narodów i regionów, współczesną wiedzę naukową o zdrowiu człowieka i jego środowiska, a także swój niepowtarzalny talent. ■

Marek Chudzik

Marek Tomasz Chudzik, współtwórca sieci.

Dąży on do tego, by sieć w jak największym stopniu realizowała w ramach swej działalności idee i program światowego ruchu Zielonych. Jedną z jego centralnych idei jest sprawienie, aby bary Green Way były dostępne dla wszystkich. ■

Naleśnik ze szpinakiem

Smażony na minimalnej ilości tłuszczu. Możesz poprosić o chrupki złocisty, dobrze wypieczony lub jedwabisty.

Nadzienie ze szpinaku z orzechami oraz sos z francuskiego sera gorgonzola i pomidorki cherry.
Tylko w wybranych lokalach.

Zdrowo

Kuchnia Green Way podąża wraz z rozwojem nauki o żywieniu człowieka. Dlatego:

• opiera się na produktach całościowych i w jak najmniejszym stopniu przetworzonych przemysłowo

• oferuje głównie produkty świeże

• unika szkodliwych technik obróbki termicznej żywności, głównie smażenia

• przygotowuje potrawy na zamówienie klienta w możliwie jak najkrótszym czasie przed ich podaniem

Sezonowo

Green Way opiera swą kuchnię na sezonowych warzywach i owocach i zmienia swoje menu w zależności od pory roku. Efektem tego jest to, że oferowane przez nas posiłki zawierają więcej witamin i cennych składników odżywczych, wpływają na urozmaicenie naszej kuchni, a do tego nie są drogie. ■

Lokalnie

Green Way prowadzi politykę lokalnego zaopatrywania się w produkty. Głównym powodem jest chęć nie obciążania transportu międzynarodowego, by zapobiegać zmianom klimatycznym. Opieranie się na produktach lokalnych jest też korzystne dla lokalnych środowisk, w których prowadzimy swoje bary, ze względów środowiskowych (wykorzystywane są naturalne zasoby regionu), gospodarczych (dochód dla lokalnej społeczności) i społecznych (miejsca pracy i rozwój regionu). ■

Ekologicznie

Sieć Green Way systematycznie zwiększa w swojej ofercie udział produktów ekologicznych, to jest takich, które zostały wyprodukowane bez użycia chemii rolnej, w tym pestycydów, GMO, jak i szkodliwych dla zdrowia i środowiska sposobów konserwowania i polepszania wybranych cech żywności. ■

Fair Trade

Sieć Green Way systematycznie zwiększa także w swojej ofercie udział produktów z tzw. „Sprawiedliwego handlu” tj. takich, które zostały zakupione od producentów (najczęściej należących do krajów Trzeciego Świata) bez wyzysku, przy produkcji których nie korzystano z niewolniczej pracy, i które z zasady są produktami przyjaznymi środowisku naturalnemu. ■

W zielonej architekturze

Architektura barów Green Way Food for Life z jednej strony odzwierciedla nowoczesne trendy w zakresie architektury ekologicznej, a z drugiej strony niepowtarzalne i indywidualne idee ich autorów. ■











Historia sieci Green Way


Pierwsze bary naszej sieci powstały w Trójmieście. Od tego czasu otworzyliśmy ponad 60 barów w Polsce, a także po jednym w Wiedniu i Oslo. Dziś jesteśmy największą polską firmą gastronomiczną na rynku wegetariańskim, a także jedną z największych tego typu firm na świecie. Przyjęliśmy na siebie zobowiązanie do serwowania naszym klientom zdrowych posiłków i dostarczania im niezwykłych doznań. Prowadzimy przy tym nasze przedsięwzięcie w sposób odpowiedzialny społecznie, zapewniający różnorakie korzyści wszystkim, którzy wchodzą z nami w interakcje. ■